Начало > Речници и справочници > Богословски речник
Богословски речник
Google

Богословски речник

A  C  F  I  L  O  P  S 
А  Б  В  Г  Д  Е  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ю 


Въплъщение

Прибавянето на човешка природа към Божията природа на второто лице на Троицата. Така Бог стана човек (Йоан 1:1,14; Фил. 2:5-8). То беше доброволен акт на Исус, за да смири Себе си, така че да може да умре за нашите грехове (1Пет. 3:18). Така, Исус има две природи: Божествена и човешка. Това е познато като Ипостасно единство.

Доктрината е от голямо значение за Християнина. Чрез нея ние разбираме истинската природа на Бога, изкуплението, прощението, благодатта, и пр. Само Бог можеше да плати за греховете. Следователно, Бог стана човек (Йоан 1:1,14), за да умре за нашите грехове (1Пет. 2:24), което е изкупление. Чрез Исус ние имаме прощение на греховете. Щом сме спасени по благодат чрез вяра (Еф. 2:8-9), е важно нашия обект на вяра да бъде правилен. Доктрината за въплъщението подсигурява акуратност, знанието, че Бог умря на кръста, за като изкупление за греховете, и че Богочовека (Исус) е сега на небето като посредник между нас и Бога (1Тим. 2:5).

Исус дойде, за да открие Отец (Мат. 11:27; Лука 10:22), да извърши Неговата воля (Евр. 10:5-9), да изпълни пророчествата (Лука 4:17-21), да премири света (2Кор. 5:18-21), и да стане наш Първосвещеник (Евр. 7:24-28). (Противоположно с Кенозис).


Назад  |  Напред