Начало > Тълкувание на Новия Завет > Том II: От Деянията на апостолите до 2 Коринтяни
Второ общо послание
на апостол Петър
Google

Второ Петрово послание

Въведение

Това Послание се вижда да е било изпратено на същите общини, на които е било изпратено и първото Послание на петър (гл. 3:1); но е било писано по-късно и когато апостолът очаквал да умре наскоро като мъченик (гл. 1:14). То е било писано вероятно в 68г. след Р.Х. Особената цел на първото послание е било да утвърди вярата и търпението им, пред вид на страшните мъки и гонения от вън, но Второто Послание има за цел да ги предпази от по-големи опасности, които се породили вътре в църквите от лъжливи учители и злодейци. Заради това писателят се труди все повече да ги утвърди във вярата им, и пред вид на славните истини на Евангелието и ужасния съд в последния ден, да ги възбуди постоянно да се трудят да напредват в святостта и във всяка Християнска добродетел.

От свидетелството на Евсевий, Йероним, и други от първите църковни Отци става явно, че в трети век е имало съмнение дали това Послание е било писано от апостол Петър, но това съмнение се премахнало, и в четвърти век Посланието е било припознато за канонично. Ако разгледаме напълно свидетелството доставено от сравнение с Първото Послание, ние ще се убедим, че и двете Послания са истински съчинения на Петър.

Втората глава на това Послание твърде прилича на Юдиното Послание. Не може да има съмнение, че този който е писал едното, трябва да е чел другото, но е трудно да се определи кое е било писано най-напред. Има разногласие между тълкувателите върху тази точка, но въобще, се вижда по-за вярване, от отличителните черти на Юдиния стил, и от разликата на стила между тая глава и другите Петрови съченинея, че апостол Петър е чел Юдиното Послание, и че Бог го е вдъхновил да употреби главното му съдържание, като го разшири и увеличи, и да го втълпи на голямото множество християни, които го познаваха, и на които той е желаел да втълпи същите истини.

Назад | Съдържание | Напред